Filosofische podcast Kluwen krijgt prijs wetenschapscommunicatie van KVAB

Op 22 oktober 2020 maakte de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten haar jaarlijkse onderscheidingen voor wetenschapscommunicatie bekend. In de prijzen valt onder meer Kluwen podcast, een filosofische podcast over de knopen van het mens-zijn. Lotte Spreeuwenberg en Martha Claeys, onderzoekers aan het departement wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen, zijn verheugd met de onderscheiding die de wisselwerking tussen academische kennis en het brede publiek beloont. Met de podcast willen ze tonen dat filosofie niet enkel aan de universiteit bedreven wordt. 

In de voorbije twee jaar bracht Kluwen tientallen afleveringen over onder meer de ethiek van rijkdom, emoties en redelijkheid, dierenethiek, het recht op seks, de mens als toerist, literatuur en waarheid, feminisme, klimaatracisme, en veel meer, samen goed voor meer dan 10.000 streams. Kluwen interviewde toonaangevende filosofen in het Vlaams-Nederlandse landschap en was te gast op festivals als Betweter Festival, de Utrechtse dag van de Filosofie, de Antwerpse Filosofienocturne, Klimaatfestival Antwerpen, DRIFT wijsgerig festival, en meer. 

“We vinden het belangrijk dat filosofisch onderzoek ook buiten de muren van de universiteit kan treden. Filosofie kan zoveel bijdragen aan de complexe debatten die tekenend zijn voor de hedendaagse maatschappij. Black Lives Matter, ongelijkheid, kapitalisme, hoe we met dieren omgaan,… wie hier kritisch over nadenkt is al snel aan het filosoferen. Met de podcast willen we de instrumenten die aan de universiteit onderzocht en ontwikkeld worden doorgeven aan zij die toevallig geen filosofie studeren, maar wel interesse hebben in dat soort vragen,” zeggen Lotte en Martha.

“We zijn dan ook blij dat de KVAB deze onderscheidingen uitreikt. Onderzoekers hebben een verantwoordelijkheid om hun resultaten te communiceren en in te zetten voor het grotere goed. Onderzoek stopt niet aan de muren van de universiteit. KVAB moedigt onderzoekers op deze manier aan om wél aan wetenschapscommunicatie te doen. Om de publish or perish cultuur die vaak heerst aan universiteiten tegen te gaan, zijn dergelijke aanmoedigingen van groot belang. Wetenschappers maken vaak de begrijpelijke keuze om hun tijd eerder in die ene publicatie in een goe peer reviewed tijdschrift te steken, dan in het vertalen van hun onderzoek naar een breder publiek. Dat is een groot verlies,” vinden de makers van Kluwen.  

Bekijk hier de onderscheiden projecten van KVAB: https://www.kvab.be/nl/prijzen/jaarprijzen-wetenschapscommunicatie