Jurriën Hamer wint Socratesbeker

De Socratesbeker is de prijs voor het prikkelendste filosofieboek van het voorgaande jaar. Op de 23 april werd de winnaar bekend gemaakt in de oude Lutherse Kerk in Amsterdam. De winnaar van de Socratesbeker is Jurriën Hamer met het boek Waarom schurken pech hebben en helden geluk. In zijn boek betoogt hij dat de wetenschap de vrije wil als mythe heeft ontmaskerd, maar dat we er in de maatschappij stug aan vasthouden.

Uit het juryrapport: “Aangezien er uit alle inzendingen vijf sterke, maatschappelijk urgente boeken op de shortlist terecht zijn gekomen, heeft de jury het er moeilijk mee gehad. Concluderend gaan alle vijf de boeken op de shortlist over de worstelende mens, strijdend met eigen inconsequenties en vooral, met zijn of haar individuele vrijheid. De auteurs van de shortlist boeken hebben ons, ieder voor zich, proberen te behoeden voor het nu eens glashard ontkennen en dan weer ophemelend verabsoluteren van individuele vrijheid.”

“Individuele vrijheid is een publiek goed en wanneer dit wordt misbruikt heeft het radicale consequenties voor de wijze waarop mensen die vrijheid collectief vormgeven. De vrije wil moet daarom niet de ereplaats verdienen die het nu in onze maatschappij inneemt. Wellicht moeten we, net als de helden in Star Wars, ons nog bewuster worden van de verhouding tussen ons kosmische lot en de individuele vrije wil. Aangezien dit laatste op uiterst elegante en heldere wijze wordt beschreven in Waarom schurken pech hebben en helden geluk heeft de jury voor Jurriën Hamer gekozen als winnaar van de Socratesbeker 2021.”

De jury van de Socratesbeker bestaat uit Rosan Hollak (juryvoorzitter en redacteur boeken NRC Handelsblad), Bert Bultink (hoofdredacteur Knack), Tanny Dobbelaar (recensent filosofie Trouw en docent essayistiek) en Pieter Pekelharing (docent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam).