Kluwen aflevering 7

Wat betekent het om trots op jezelf te zijn? Is dat houden van jezelf? En wat is zelfliefde dan? Overdreven zelfliefde beschouwen we als narcistisch of egocentrisch. Maar zelfliefde is ook iets heel positiefs, en wordt gepropageerd in popcultuur door iconen als Beyoncé of Lizzo. Trots is het fundament van de gay pride – feestelijk, kleurrijk, belangrijk en positief – maar ook van de white pride. Wat zijn de verschillen? Is er zoiets als een recht op trots, en wie kan daar aanspraak op maken?

Met Daan Borrel, schrijfster en journaliste, en Martha Claeys, filosofe aan de Universiteit Antwerpen, hebben we het over trots en zelfliefde en de dunne lijn met narcisme en arrogantie. We onderscheiden verschillende vormen van trots, en hebben het over zelfliefde als een politiek goed. Opname in de studio van VondelCS, Media & Cultuur LAB van AVROTROS.

Beluister aflevering 7 van Kluwen hier.

Over Kluwen

Kluwen is een filosofische podcast over de knopen van het mens zijn. Een podcast die graaft van verwarring naar verwondering en terug, met een mix van persoonlijke verhalen en filosofische argumentatie. Productie, interviews, muziek en geluid door Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg. Beeld door Anne Lucassen.