Vakgebieden
Filosofie kent verschillende specialistische deelgebieden (vakdisciplines). Hieronder vind je meer informatie over deze vakgebieden.
Cognitiefilosofie
Wat is bewustzijn en wat zijn gedachten? In de cognitiefilosofie draait het om vragen over de aard en status van de menselijke geest.
Bekijk VakgebiedEsthetica
Is het een kwestie van smaak wat we mooi vinden, of kunnen we er zinvolle uitspraken over doen? Esthetica houdt zich bezig met schoonheid en kunst, en wordt ook wel kunstfilosofie genoemd.
Bekijk VakgebiedEthiek
Centraal in de ethiek staat het goede leven. Het goede leven gaat over geluk, maar evenzeer over hoe je goed handelt. Hoe handel je goed ten opzichte van medemensen, dieren en de aarde?
Bekijk VakgebiedGeschiedenis van de filosofie
Vanaf de Oudheid denken filosofen over de grote ideeën en problemen van de samenleving, de wetenschap en de cultuur. Verschillende filosofen houden zich specifiek bezig met het bestuderen van de filosofische traditie.
Bekijk VakgebiedGeschiedfilosofie
De geschiedfilosofie houdt zich bezig met de betekenis die we toekennen aan de menselijke geschiedenis.
Bekijk VakgebiedGodsdienstfilosofie
Waarom geloven mensen in God? Is het rationeel om in een God te geloven? Godsdienstfilosofen pogen het wezen en het doel van religie te doorgronden.
Bekijk VakgebiedKennistheorie
Welke criteria bepalen dat iets kennis is? Dat is de grote vraag waar de kennistheorie, ook bekend als epistemologie of kennisleer, om draait.
Bekijk VakgebiedKinderfilosofie
Kinderfilosofie vertrekt vanuit de intuïtieve verwondering die kinderen hebben. Door samen te spreken over filosofische vragen worden kinderen bewust van hun eigen gedachten en die van anderen.
Bekijk VakgebiedLogica
Hoe bewijs je dat een stelling waar is? De logica houdt zich bezig met de formele regels van het denken. Behalve tot de filosofie wordt het ook tot de wiskunde gerekend.
Bekijk VakgebiedMetafysica
Metafysica betekent letterlijk “wat na de natuur (fysica) komt” of wat de natuur overstijgt. Het houdt zich bezig met vragen als "wat is bestaan?”
Bekijk VakgebiedMilieufilosofie
De milieufilosofie houdt zich bezig met de relatie tussen mens en milieu. Onderdelen van de milieufilosofie zijn bio-ethiek, ecofeminisme en ecotheologie.
Bekijk VakgebiedNiet-westerse filosofie
De term ‘filosofie’ verwijst in academische contexten vaak naar westerse filosofie. Er zijn ook veel niet-westerse denktradities, zoals de Chinese, Indiase en Islamitische filosofie.
Bekijk VakgebiedOntologie
Ontologie is een tak van de metafysica en wordt ook wel zijnsleer genoemd. Het beschrijft de eigenschappen van het geheel van dingen waarvan aangenomen wordt dat ze bestaan.
Bekijk VakgebiedPolitieke en sociale filosofie
Hoe moeten mensen samenleven? Politieke en sociale filosofie gaan over maatschappelijke vraagstukken, sociaal gedrag en de verdeling van macht.
Bekijk VakgebiedPraktische filosofie
Praktische filosofie heeft tot doel inzicht te krijgen in jezelf en de wereld. Het gaat over levens- en loopbaanvragen, maar ook over ethische vragen binnen bestuur, organisatie en samenleving.
Bekijk VakgebiedRechtsfilosofie
Alle burgers hebben rechten en plichten. De rechtsfilosofie wil doorgronden waar die op gebaseerd zijn en focust zich bovendien op de vraag hoe burgers en overheid zich tot elkaar moeten verhouden.
Bekijk VakgebiedRetorica
De retorica is de kunst van de welsprekendheid en onderzoekt de overtuigingskracht van gesproken of geschreven teksten.
Bekijk VakgebiedTaalfilosofie
Hoe krijgen woorden hun betekenis? Waar verwijzen woorden naar? Taalfilosofie betreft het filosofisch onderzoek naar taal in haar relatie tot de werkelijkheid.
Bekijk VakgebiedTechniekfilosofie
De techniekfilosofie is de filosofische discipline die onderzoek doet naar aard en betekenis van techniek en de verhouding tussen techniek, mens en samenleving.
Bekijk VakgebiedWetenschapsfilosofie
Wat is goede wetenschap? De wetenschapsfilosofie is de discipline van de wijsbegeerte die onderzoekt hoe de wetenschap te werk gaat en tot kennis komt.
Bekijk VakgebiedWijsgerige antropologie
Wat is het juist dat de mens zo uniek maakt onder de dieren? De wijsgerige antropologie bestudeert de filosofische vraag naar het wezen van de mens, dus wat de mens specifiek tot mens maakt.
Bekijk Vakgebied